• فرمانیه، کوهستان هفتم، نبش کوچه بهبهانی، ساختمان کرال واحد ۶۰۲
تحصیل دکترا در کانادا
5/5 - (1 امتیاز)

تحصیل دکتری در کانادا معمولاً بین ۴ تا ۶ سال زمان می‌برد. به طور کلی تحصیل در کشور کانادا در هر مقطعی فرصت رشد علمی در یک محیط تحقیقاتی پیشرفته را فراهم می‌آورد. همچنین آموزش‌های باکیفیت و سطح بالا موجب می‌شود که فرد پس از فارغ‌التحصیلی با سواد علمی و تجربی بالا وارد بازار کار شود. از طرفی شهریه‌های مقرون به صرفه نیز دلیل دیگری است که بسیاری از افراد را به تحصیل در این کشور متمایل می‌سازد. در این مقاله می‌خواهیم در مورد تحصیل در مقطع دکتری در کشور کانادا صحبت کنیم.

سیستم آموزشی دوره‏ دکتری در کانادا

سیستم آموزشی در تمام دوره‌های تحصیلی در کشور کانادا یک سیستم پیشرفته است. قطعاً مطلع هستید که بسیاری از دانشگاه‌های کشور کانادا در لیست معتبرترین دانشگاه‌های جهان قرار دارند. این اعتبار به دلیل بهره‌مندی از سیستم آموزشی نوآورانه و تحقیقاتی بوده که دانشجویان علاوه بر یادگیری تئوری دروس، به یادگیری عملی نیز می‌پردازند.

طول دوره تحصیل دکتری در کانادا

طول مدت دوره تحصیل در مقطع دکتری در کانادا، معمولاً ۴ تا ۵ سال است. اما در برخی از مواقع تا ۶ سال نیز طول می‌کشد. در واقع دوره دکتری در کانادا همانند دوره دکتری در انگلستان است و دقیقاً برعکس ایالات متحده آمریکا عمل می‌کند. در ایالات متحده آمریکا معمولاً قبل از تعریف موضوع پایان‌نامه، کلاس‌ها در مدت نهایتاً ۲ سال برگزار شده و تمام دروس تدریس می‌شوند. اما دوره دکتری در کانادا بیشتر بر روی تحقیق و پژوهش متمرکز است؛ به همین دلیل به صرف زمان بیشتری نیاز دارد.

شرایط تحصیل دکتری در کانادا

شرایط دریافت ویزای تحصیلی کانادا و دریافت پذیرش در مقطع دکتری، بنا بر دانشگاه کالج و یا موسسه آموزشی ممکن است قدری متفاوت باشد. اما یک سری شرایط عمومی وجود دارد که تقریباً می‌توان گفت در تمام دانشگاه‌ها یکسان است. قبل از هر چیز شما باید فرم درخواست خود را تکمیل نمایید. پس از آن اولین موضوع این است که شما حتماً باید مدرک کارشناسی ارشد در رشته مورد نظر را داشته باشید.

در واقع شما باید تمام دوره‌های پیشرفته در رشته تحصیلی را گذرانده باشید. همچنین معدل بالا از دیگر شرایط لازم برای تحصیل دکتری است. در واقع یکی از مدارکی که از شما می‌خواهند، ریز نمرات تحصیلی شما در مقطع قبلی است. حداقل معدل لازم برای پذیرفته شدن در مقطع دکتری، معدل ۳.۰ است. برخی از دانشگاه‌ها برای پذیرش، آزمون‌هایی را برگزار می‌کنند که از مهمترین آنها آزمون‌های GMAT یا GRE هستند.

این آزمون‌ها بر اساس رشته تحصیلی فرد می‌توانند متفاوت باشند. فرد باید نمره قابل قبول در این آزمون‌ها را کسب کند. از دیگر شرایط مهم برای تحصیل در مقطع دکتری، داشتن مهارت‌های زبانی است. مردم کانادا به دو زبان انگلیسی و فرانسوی مسلط هستند؛ به همین دلیل بسیاری از برنامه‌های آموزشی نیز به یکی از این دو زبان تدریس می‌شوند. اینکه کدام زبان مورد نیاز شما است، بستگی به استان محل تحصیل شما دارد. به طور مثال دانشگاه‌های استان کبک اغلب به زبان فرانسوی تدریس می‌کنند.

بنابراین شما باید مدرک یکی از آزمون‌های معتبر در زبان‌های انگلیسی یا فرانسه را داشته باشید. حال یکی از مواردی که می‌تواند در پذیرش شما موثر باشد، داشتن تجربه کاری در زمینه رشته مورد نظر است. البته این مورد در اغلب دانشگاه‌ها اجباری نیست. اما بسیار می‌تواند به شما کمک کند. در واقع اگر شما فعالیتی داوطلبانه در زمینه رشته مورد نظر داشته باشید، از نظر کمیته پذیرش فرد مناسب‌تری خواهید بود. داشتن یک بیانیه و یا انگیزه‌نامه نیز از دیگر ضروریات است.

در واقع شما در این انگیزه‌نامه، هدف خود از تحصیل در این مقطع و رشته، هدف خود از تحصیل در کشور کانادا و آنچه را که امیدوار هستید در آینده به دست بیاورید را شرح خواهید داد. علاوه بر موارد ذکر شده، ارائه یک رزومه دقیق از فعالیت‌ها و تحصیلات نیز ضروری است. این رزومه باید شامل مواردی مانند دستاوردهای تحصیلی، تجربیات و سوابق کاری، جوایز دریافتی، فعالیت‌های فوق برنامه و یا فعالیت‌های تحقیقاتی باشد.

یکی از مواردی که در دوره دکتری انجام می‌شود، انجام مصاحبه توسط دانشگاه است. معمولا اغلب دانشگاه‌ها در دوره دکتری یک مصاحبه تخصصی با فرد انجام می‌دهند. این مصاحبه به دلیل آشنایی بیشتر با دانشجو، علایق، اهداف و دستاوردهای او است؛ بنابراین بهتر است از قبل تحقیقات دقیق در این خصوص انجام دهید تا آمادگی کافی برای پاسخگویی به سوالات را داشته باشید. ارائه حداقل ۲ یا ۳ توصیه‌نامه از طرف اساتید و یا کارفرمایان قبلی نیز یکی دیگر از شروط لازم برای تحصیل در دوره دکتری است.

شرایط سنی برای تحصیل دکتری در کانادا

شرط سنی در دوره‌های کارشناسی و کارشناسی ارشد در مقایسه با دوره دکتری، اهمیت بیشتری دارد. در واقع در دوره دکتری به موضوع سن، توجه چندانی نمی‌شود. اما در کل بهتر است فرد بین ۳۰ تا ۴۰ سال سن داشته باشد. ولی اگر شخصی بالای ۴۰ سال سن داشته باشد، به این معنی نیست که از تحصیل در این مقطع منع خواهد شد؛ بلکه اگر رزومه تحصیلی و کاری فرد قوی باشد، این موضوع نقطه قوتی بوده که می‌تواند گپ تحصیلی به وجود آمده را جبران کند.

شرط معدل برای تحصیل دکتری در کانادا

یکی از ضروریات برای تحصیل دکتری در کانادا، داشتن معدل بالا است. حداقل معدل لازم برای تحصیل در این مقطع، ۳.۰ است. این معدل به این معنی است که شما باید حدود حداقل ۷۰ درصد از نمره‌های خود را کسب کرده باشید. البته باید دقت کنید که این معدل، حداقل معدل لازم است؛ بنابراین برای اینکه شانس شما برای دریافت ویزا و تحصیل در کانادا افزایش یابد، بهتر است معدل شما بالاتر باشد.

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در مقطع دکتری کانادا

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در مقطع دکتری کانادا، شامل موارد زیر می‌شود:

  • ریز نمرات تحصیلی در تمامی مقاطع قبلی اعم از لیسانس و فوق لیسانس
  • ارائه بیانیه تحقیقاتی و انگیزه‌نامه
  • ارائه مدارک معتبر زبان مانند آیلتس و تافل
  • ارائه دو یا سه توصیه‌نامه از طرف اساتید
  • فرم درخواست پذیرش از دانشگاه مورد نظر
  • ارائه یک رزومه تحصیلی کامل و دقیق که تمامی موارد اعم از سوابق تحصیلی، دستاوردها، جوایز، انتشارات، مقاله‌ها، تحقیقات، تجارب کاری و هر گونه فعالیت فوق برنامه قبلی را شامل شود
  • ارائه نمرات آزمون‌های GMAT یا GRE
  • مدرک تحصیلی قبلی
  • ارائه یک پروپوزال تحقیقاتی (برخی از دانشگاه‌ها از شما یک پروپوزال تحقیقاتی می‌خواهند که تمامی موارد تحقیق مانند اهداف و روش در آن گنجانده شده باشد)
  • نمونه‌های نگارشی مانند پایان‌نامه، مقاله یا مقاله‌های تحقیقاتی
  • پاسپورت معتبر
  • مدارک شناسایی معتبر مانند کارت ملی و …
  • اثبات تمکن مالی

مدرک زبان برای تحصیل دکتری در کانادا

داشتن مدرک زبان، یکی از ضروریات مهم برای مهاجرت به کانادا است. اگر رشته تحصیلی شما در دانشگاه مورد نظر به زبان انگلیسی تدریس می‌شود، نیاز به ارائه یکی از مدارک آیلتس، تافل، پیرسون و یا آزمون زبان انگلیسی آکادمیک کانادایی دارید. حداقل نمره قابل قبول برای آزمون آیلتس ۶/۵، برای آزمون تافل ۸۶، آزمون پیرسون ۶۰ و آزمون آکادمیک کانادایی نیز ۶۰ است. اما اگر دوره آموزشی شما به زبان فرانسوی است، باید یکی از مدارک TEF مخفف Test d’Évaluation de Francais و TCF مخفف Test de Connaissance du Français را داشته باشید. حداقل سطح لازم برای این مدارک در برخی از دانشگاه‌ها B1 و در برخی دیگر از دانشگاه‌ها C1 است.

اخذ پذیرش تحصیلی دوره دکتری کانادا

اخذ پذیرش تحصیلی دوره دکتری در کانادا، با انتخاب رشته و دانشگاه آغاز می‌شود. در واقع گام اول این است که شما بر اساس مدرک تحصیلی مقطع قبلی، رشته و دانشگاه مورد نظر خود را پیدا کنید. مرحله بعد جمع‌آوری مدارک است؛ هر دانشگاهی ممکن است یک سری مدارک بیشتر یا کمتر از دانشگاه‌های دیگر را بخواهد. اما اغلب دانشگاه‌ها یک سری مدارک مشترک می‌خواهند که قبلا به آنها اشاره کرده‌ایم.

پس از اینکه مدارک خود را به طور کامل فراهم کردید، نوبت به درخواست برای پذیرش تحصیلی می‌رسد. شما باید وارد سایت دانشگاه مورد نظر شده، در آنجا ثبت نام کرده و مدارک خود را آپلود نمایید. برای درخواست پذیرش معمولاً مبلغی از شما دریافت می‌گردد. بین ۱ تا ۲ ماه زمان می‌برد تا نتیجه نهایی به شما ابلاغ گردد. پس از دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه مورد نظر، می‌توانید برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنید.

هزینه تحصیل دکتری در کانادا

هزینه تحصیل در مقطع دکتری یک هزینه ثابت نبوده و می‌تواند بر اساس موارد مختلفی متفاوت باشد؛ به طور مثال رشته تحصیلی، دانشگاه محل تحصیل و همچنین استان محل تحصیل در هزینه نهایی تاثیرگذار خواهند بود. اما در مجموع هزینه تحصیل‌ در این مقطع مبلغی بین ۸۰۰۰ تا ۶۰۰۰۰ دلار خواهد بود. البته وقتی در مورد هزینه تحصیل صحبت می‌کنیم، تنها نباید شهریه دانشگاه را در نظر بگیریم؛ بلکه هزینه‌های عادی زندگی مانند هزینه اقامت و مسکن، هزینه حمل و نقل، خورد و خوراک، تفریحات، جزوه‌های درسی و … را نیز باید در نظر بگیریم.

البته این مورد به شدت به سبک زندگی فرد بستگی دارد؛ به طور مثال استفاده از خوابگاه دانشجویی با اجاره مسکن بسیار متفاوت خواهد بود. حال اگر فردی بخواهد در کانادا خانه اجاره کند، این موضوع در استان‌ها و شهرهای مختلف کانادا هزینه متفاوتی خواهد داشت. حتی در یک شهر، اینکه در کدام قسمت شهر خانه‌ای را اجاره کنید، از نظر هزینه‌ای متفاوت خواهد بود. همچنین نحوه رفت و آمد شما و اینکه از مترو، تاکسی یا اتوبوس استفاده می‌کنید نیز هزینه‌های متفاوتی در بر خواهد داشت.

بهترین رشته های دکتری در کانادا

رشته‌های زیادی وجود دارند که در مقطع دکتری در کانادا می‌توانید آنها را انتخاب کنید. اما اگر بخواهیم به برخی از بهترین این رشته‌ها بپردازیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • فلسفه
  • علوم اجتماعی
  • مطالعات فرهنگی
  • ارتباطات و رسانه‌های نوین
  • بیولوژی
  • مدیریت
  • حسابداری
  • ریاضیات
  • علوم پزشکی و بهداشت
  • علوم انسانی
  • مدیریت کسب و کار
  • مهندسی
  • فناوری
  • جنگل داری
  • علوم کاربردی
  • کشاورزی
  • محیط زیست
  • علوم زمین
  • اقتصاد
  • علوم سیاسی
  • جامعه شناسی
  • مردم شناسی
  • روانشناسی
  • داروسازی
  • فیزیک

برترین دانشگاه های دوره دکتری کانادا ۲۰۲۳

اغلب دانشگاه‌های کشور کانادا در سطح بالایی از نظر علمی قرار دارند؛ همین موضوع یکی از دلایلی است که موجب می‌شود مهاجرت به کانادا طرفداران زیادی داشته باشد. اما اگر بخواهیم چند مورد از معروف‌ترین و بهترین دانشگاه‌های این کشور را نام ببریم، باید به این موارد اشاره کنیم: دانشگاه‌های تورنتو، بریتیش کلمبیا، مک گیل، مک مستر، مونترال، آلبرتا، اتاوا و واترلو.

اعتبار بسیاری از این دانشگاه‌ها از نظر علمی به اندازه‌ای است که در لیست بهترین دانشگاه‌های جهان قرار دارند؛ به طور مثال دانشگاه کلمبیا دارای رتبه ۴۰، دانشگاه تورنتو دارای رتبه ۱۸، دانشگاه مک گیل دارای رتبه ۴۶، دانشگاه مک مستر دارای رتبه ۸۵ و دانشگاه مونترال دارای رتبه ۱۱۱ هستند.

بورسیه های مقطع دکتری در کانادا

یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش هزینه‌ها هنگام تحصیل در کانادا، دریافت بورسیه تحصیلی است. بورسیه‌های مقطع دکتری بیشتر به صورت حقوق پرداخت می‌شوند. در واقع این بورسیه‌ها از نوع دستیار آموزشی و یا دستیار تحقیقاتی هستند. فرد تصمیم می‌گیرد که در امور تحقیقاتی شرکت کرده و یا به عنوان استاد دانشگاه مشغول به تدریس شود.

در ازای انجام این کارها مبلغی را به عنوان بورسیه دریافت می‌کند که می‌تواند هزینه‌های تحصیل او را پوشش دهد. حال مبلغ این بورسیه بستگی به شرایط دانشجو و میزان درخشش او در تحصیل دارد. ممکن است مبلغ بورسیه به اندازه‌ای باشد که تمام هزینه‌های تحصیل و زندگی او را پوشش دهد. اما ممکن است این رقم کمتر بوده و فقط هزینه‌های تحصیل یا فقط هزینه‌های زندگی را پوشش دهد.

درآمد دانشجوی دوره دکتری در کانادا

تحصیل دکتری در کانادا می‌تواند همزمان با کار کردن نیز انجام گیرد. در واقع فرد تا زمانی که مجوز لازم برای تحصیل را داشته باشد، می‌تواند به انجام کار پاره وقت نیز بپردازد. فرد می‌تواند هم در محیط دانشگاه و هم در محیط خارج از دانشگاه به انجام کار بپردازد. شغلی که معمولا اغلب دانشجویان دکتری به آن می‌پردازند، در زمینه‌های آموزش، تحقیقات، کارآموزی و … خواهد بود.

مزایای تحصیل در مقطع دکتری در کانادا

تحصیل در کشور کانادا در تمام مقاطع از جمله دکتری، دارای مزایای زیادی است. فرصت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی در سطح بالا، شهریه‌های مقرون به صرفه، رفاه اجتماعی و آموزش‌های درجه یک از جمله مزایای تحصیل در کانادا هستند‌. همچنین محیط‌های آموزشی در تمام مقاطع به صورت حمایتی بوده و دانشجویان می‌توانند علایق و استعدادهای خود را کشف کنند. فرصت‌های شغلی در این کشور در سطح بسیار خوبی بوده و تمام فارغ‌التحصیلان می‌توانند به انجام شغل مورد علاقه خود بپردازند. موارد دیگری مانند کیفیت بالای زندگی، مراقبت‌های بهداشتی و تنوع فرهنگی در این کشور نیز از مزایای دیگر تحصیل در کانادا هستند.

تحصیل آنلاین در دکتری در کانادا

دانشگاه‌های کانادا این امکان را به شما می‌دهند که به صورت آنلاین نیز تحصیل کنید. این موضوع به‌خصوص پس از شیوع ویروس کرونا، رونق بیشتری پیدا کرد. تحصیل آنلاین مزایای زیادی دارد؛ به طور مثال کاهش میزان هزینه‌ها، دسترسی راحت به آموزش‌ها و عدم نیاز به مدرک زبان از مهمترین مزایای تحصیل آنلاین هستند. اما در کنار مزایا، معایبی نیز در تحصیل آنلاین وجود دارد. به طور مثال امکان پرسش و پاسخ بین دانشجو و استاد و رفع اشکال در تحصیل آنلاین کمتر است. همچنین ایجاد کوچک‌ترین خللی در اینترنت یا لپ تاپ، فرد را از دسترسی به کلاس منع خواهد کرد.

بیمه دانشجویان دکتری در کانادا

بیمه دانشجویی یکی از مهم‌ترین مواردی است که برای تحصیل به آن نیاز دارید. بیمه پزشکی می‌تواند هم از طریق شرکت‌های معتبر داخل کشور مبدا و هم از طریق شرکت‌های بیمه کانادایی ثبت شود. شرکت‌های بیمه کانادایی در دو نوع دولتی و خصوصی مشغول به فعالیت هستند.

شرایط کار پس از تحصیل دکتری در کانادا

موقعیت‌های شغلی بسیار خوبی پس از فارغ‌التحصیلی در انتظار فارغ‌التحصیلان دکتری خواهد بود. متوسط حقوق سالانه برای دارندگان دکتری، حدود ۹۷۵۰۰ دلار خواهد بود. حال به عنوان یک فرد تازه وارد به بازار کار، سالانه حداقل ۵۸۰۳۲ دلار درآمد خواهید داشت. این رقم برای افرادی که تجربه کاری بالاتری دارند، می‌تواند تا ۱۲۸۹۷۵ دلار نیز افزایش یابد. پس از فارغ‌التحصیل شدن، فرد باید برای دریافت ویزای کاری اقدام کند. ویزای کاری معمولاً دارای اعتبار سه ساله است. پس از حدود ۵ سال اقامت در این کشور، می‌توانید برای دریافت اقامت دائم نیز اقدام نمایید.

سخن پایانی

این مقاله به صحبت در مورد تحصیل دکتری در کانادا اختصاص داشت. همانطور که قبلاً گفتیم، شرایط لازم برای تحصیل در این مقطع در هر دانشگاه ممکن است قدری متفاوت باشد؛ به همین دلیل دو اقدام ضروری در این موضوع وجود دارد. اولین اقدام این است که به سایت دانشگاه مورد نظر رفته، تمامی شرایط و ضوابط را به درستی مطالعه و بر اساس آن عمل نمایید. اقدام مهم بعدی، مشورت با یک موسسه مهاجرتی معتبر است. موسسات معتبری مانند موسسه مهاجرتی آوا مسیر شما را در این زمینه کوتاه‌تر می‌کنند. تجربیات چند ساله این موسسه کمک می‌کند تا چالش‌های موجود در مسیر مهاجرت را راحت‌تر و سریع‌تر طی کنید.

سوالات متداول

متوسط درآمد سالانه برای فارغ‌التحصیلان مقطع دکتری چقدر است؟

بر اساس میزان تجربه کاری فرد، درآمد او می‌تواند از ۵۸۰۳۲ تا ۱۲۸۹۷۵ دلار باشد.

آیا امکان کار در حین تحصیل برای دانشجویان دکتری وجود دارد؟

بله، دانشجویان دکتری هم در محیط داخل دانشگاه و هم در خارج از دانشگاه می‌توانند مشغول به فعالیت شوند. فعالیت‌هایی مانند امور تحقیقاتی، آموزشی و … .

مدرک کدام یک از آزمون‌های زبان برای مقطع دکتری لازم است؟

برای زبان انگلیسی مدرک یکی از آزمون‌های تافل، آیلتس، پیرسون یا آزمون‌های زبان انگلیسی آکادمیک کانادایی و برای زبان فرانسوی آزمون‌هایی مانند TEF یا TCF لازم است.

ارسال دیدگاه جدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *