• فرمانیه، کوهستان هفتم، نبش کوچه بهبهانی، ساختمان کرال واحد ۶۰۲
تحصیل در آلمان

جدیدترین آمار و ارقام‌های به دست آمده از مهاجرت تحصیلی ایرانیان نشان می‌دهد در سال‌های اخیر بیشترین تعداد ویزای تحصیلی صادر شده مربوط به کشور آلمان بوده است. اما چرا؟ طبیعتا هیچ دانشجویی بدون تحقیق و اطلاعات کافی اقدام به مهاجرت به آلمان نمی‌کند. هر شخص برای انتخاب محل تحصیل معیارهای زیادی مانند اعتبار دانشگاه، اقتصاد کشور مورد نظر، شرایط رفاهی و بازار کار را در نظر می‌گیرد. باید به شما مژده دهیم که کشور آلمان تمامی فاکتور‌های گفته شده را یکجا دارد. پس چرا شانس خود را برای تحصیل در آلمان امتحان نمی‌کنید؟ شاید هم پیش از این فکر تحصیل در دانشگاه‌های این کشور را در سر داشته‌اید ولی اطلاعاتتان در این باره کامل نبوده است. موسسه مهاجرتی آوا تصمیم گرفته ‌است صفر تا صد پروسه مهاجرت تحصیلی به این کشور را برای شما توضیح دهد. پس پیشنهاد می‌کنیم با دقت بالا این مقاله را مطالعه کرده و هر آنچه را که در این باره باید بدانید در این مطلب فرا بگیرید.

شرایط تحصیل در آلمان

در مورد شرایط تحصیل در آلمان ابتدا باید به این موضوع اشاره کرد که سیستم حاکم بر تمامی شهرها و استان‌های این کشور یکسان نیست. دولت آلمان شرایط لازم برای تحصیل در این کشور را به دست مسئولین نظام آموزش و پرورش هر یک از ایالت‌ها گذاشته و دخالت زیادی درباره این موضوع نمی‌کند. در وهله بعد فرد متقاضی ابتدا باید تعیین کند که خود یا افراد خانواده او قصد تحصیل در چه مقاطعی را دارند. مسلما نمی‌توان شرایط ثبت نام در مدارس این کشور را با دانشگاه‌ها یکی دانست. برای مثال اولین شرط، تسلط به زبان‌ یا زبان‌هاییست که مرکز آموزشی مورد نظر برای تدریس از آن‌ها استفاده می‌کند. در صورتی که مرکز مورد نظر شما واحدهای تدریس شده را فقط به زبان آلمانی ارائه می‌کند حتما باید در این زبان تا سطح B2 تسلط داشته باشید. اما در شرایطی که زبان اصلی آموزشی یک دانشگاه انگلیسی است ارائه مدرک آیلتس ضرورت دارد. بنابراین به طور کلی اولین و مهم‌ترین شرط ثبت نام در مراکز تحصیلی این کشور بهره مندی از شرایط الزامی مربوط به زبان است. البته اکثر خانواده‌ها ترجیح می‌دهند فرزندان خود را در مدارسی ثبت نام کنند که در معرض یادگیری زبان اصلی آلمان قرار گرفته و کم کم به زبان بومی این کشور مسلط شوند. این امر در آینده این افراد تاثیر بسیار مثبتی دارد. البته تعداد مدارس دو زبانه این کشور نیز کم نیست.

حتما می‌دانید یکی از گام‌های اصلی دریافت ویزای تحصیلی آلمان، ارائه اسناد و مدارکیست که به دولت این کشور نشان دهد شما از پس هزینه‌های تحصیل و زندگی بر خواهید آمد. این شرط به اصطلاح تمکن مالی نام دارد. فرد متقاضی با توجه به دوره تحصیلی و تعداد همراهان، باید دارایی‌های خود نظیر حساب سپرده، املاک و … را به شکل اسناد مکتوب ترجمه شده به سفارت آلمان ارائه دهد. در صورتی که میزان تمکن مالی از حد نصاب پایین‌تر باشد احتمال ریجکت شدن درخواست ویزای تحصیلی فرد بالاست. فقط در شرایطی می‌توان از این قضیه چشم‌پوشی کرد که شخص موفق به دریافت بورسیه از دانشگاه‌های این کشور شده باشد. مبحث بورسیه بسیار گسترده است؛ به همین دلیل در قسمت‌های بعد به آن خواهیم پرداخت. شروط سنی و معدل نیز در زمان ثبت نام در مدارس و دانشگاه‌های این کشور اهمیت دارد که برای هر یک از این موارد، مبحث جداگانه‌ای را در نظر گرفته‌ایم.

با توجه به این که قصد تحصیل در کدام مقطع را دارید لازم است مدرک تحصیلی قبلی خود را به دانشگاه مورد نظر ارائه دهید. برای مثال در زمان اقدام به پذیرش دوره کارشناسی دانشگاه‌های آلمان، حتما باید مدرک دوره ۱۳ ساله لیسانس خود را در دست داشته باشید. در صورتی که بنا به هر دلیلی مدرک دیپلم شما شرایط لازمه را نداشته باشد می‌توانید یک الی دو ترم پیش نیاز را پشت سر گذاشته و دروس پایه رشته مورد نظر را پاس کنید. برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز به ترتیب باید مدارک لیسانس و فوق لیسانس خود را به دانشگاه ارائه کنید. کاملا بدیهیست که مدرک مورد نظر شما باید از اعتبار کافی برخوردار باشد. برای تمامی این مقاطع، ارائه انگیزه نامه الزامی است. دانشگاه مورد نظر شما باید تمامی از تمامی اهداف تحصیلی شما مطلع باشد. در برخی دوره‌های دانشگاهی، ارائه مدارک مبتنی بر پروسه‌های کارآموزی کمک زیادی به اخذ پذیرش تحصیل در آلمان می‌کند. لازم به ذکر است که در مقطع دکترا، داشتن یک یا چند مقاله معتبر نیز الزامیست.

یکی دیگر از حیاتی‌ترین نکات مربوط به تحصیل در آلمان، بهره‌مندی از نوعی بیمه سلامت است. در واقع به هیچ عنوان این امکان وجود ندارد که فرد بدون این که تحت پوشش طرح‌های مراقبتی بهداشت و درمان قرار بگیرد، به تحصیل ادامه دهد. در نتیجه در اسرع وقت شرایط خود را بررسی کرده و یکی از بهترین‌ سازمان‌های بیمه این کشور را انتخاب کنید. در نظر داشتن موارد تحت پوشش بیمه اهمیت زیادی دارد. تجربه نشان داده است که اکثر دانشجویان بین المللی از بیمه EEA استفاده می‌کنند. مطمئنا همگی شما اطلاع دارید که یکی از شرایط عمومی تحصیل در آلمان، دریافت ویزای تحصیلی این کشور است که لازمه آن، ارائه مدارک و موفقیت در مصاحبه است‌. یک موسسه مهاجرتی باسابقه می‌تواند در این راه، بار بزرگی را از دوش شما بر دارد.

شرایط سنی برای تحصیل در آلمان

در سراسر جهان برای مقاطع تحصیلی مختلف، بازه سنی خاصی را در نظر گرفته‌اند. کشور آلمان نیز از این قاعده مستثنی نیست. باید بدانید که این موضوع مخصوصا در مورد مدارس این کشور صدق می‌کند. درست است که در ایران دوره ابتدایی از سن ۷ سالگی آغاز می‌شود، ولی در این کشور سن ورود به مدرسه شش سالگیست. دوره ابتدایی از سن شش الی ده سالگی طول می‌کشد و سپس نوبت به مقطع تحصیلی متوسطه می‌رسد. به طور کلی دوره متوسطه می‌تواند تا ۱۸ سالگی به طول بیانجامد ولی دانش‌ آموزان پس از اتمام دوره ابتدایی با انتخاب‌های زیادی روبرو هستند. با توجه به اینکه دانش ‌آموز تصمیم دارد پس از اخذ دیپلم مستقیما وارد بازار کار شود و یا اینکه برای دوره لیسانس اقدام کند می‌تواند یکی از مراکز آموزشی را انتخاب کند. برخی مدارس متوسطه با آموزش‌های حرفه‌ای و عملی شرایطی مشابه دوره‌های کارآموزی را برای افراد فراهم می‌کنند.

فارغ التحصیلان دوره دیپلم می‌توانند به سرعت وارد دوره‌های کارشناسی شوند. اما متاسفانه دولت آلمان برای دانشجویان بین المللی در مقطع کارشناسی محدودیت سنی خاصی را اعمال کرده است. در واقع حداکثر سن متقاضی دوره لیسانس باید ۲۱ سال باشد. برای سنین بالاتر روند پذیرش سخت‌تر شده و به دلایل قانع کننده‌ای نیاز دارد. اما مطمئنا مزایای متعدد تحصیل در آلمان به قدری زیاد است که توصیه می‌شود تا حد امکان به دنبال راه حلی برای این موضوع باشید. محدودیت سنی در مورد دوره کارشناسی ارشد افزایش پیدا کرده و تا سن ۳۰ سالگی ادامه می‌یابد. اما نوبت به دوره دکترا که می‌رسد سخت گیری‌های مربوط به سن متقاضی تا حد زیادی کاهش می‌یابد. بدین معنی که برای این دوره هیچ حداکثر سنی اعلام نشده است. اما باز هم شرایط رقابت خاصی بین متقاضیان وجود داشته که در پذیرش یا عدم پذیرش درخواست دانشجو تاثیر می‌گذارد.

شرط معدل برای تحصیل در آلمان

دانشگاه‌های کشور آلمان از سطح فوق العاده‌ای برخوردار هستند. در نتیجه کاملا طبیعیست که در مورد معدل، سختگیری‌های خاصی اعمال شود. رتبه علمی دانشگاه، سیاست‌های آموزش و پرورش استان مورد نظر، رشته انتخاب شده و … دست به دست هم می‌دهند تا یک رنج برای حداقل معدل دانشجو مشخص کنند. اما به طور میانگین می‌توان گفت برای تحصیل در آلمان باید حداقل معدل ۱۵ را داشته باشید. کاملا طبیعیست که برای رشته‌های خاصی نظیر پزشکی و زیر شاخه‌های آن، حداقل معدل بالاتر خواهد بود. لازم است این نکته را بدانید که اوج اهمیت معدل مخصوص مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است. در دوره دکترا اهمیت معدل کمرنگ‌تر شده و جای خود را به امتیازاتی نظیر سطح زبان، مقالات چاپ شده، رزومه و … می‌دهد.

اما شما به عنوان یک متقاضی تحصیل در آلمان، در مورد معدل چه نکاتی را باید رعایت کنید؟ اولین اقدام ضروری بررسی شرط معدل دانشگاه انتخابی شماست. بهتر است دانشگاه و رشته‌ای را انتخاب کنید که بدانید شانس زیادی در مورد اخذ پذیرش دارید. برای مثال در صورتی که معدل کمی دارید به هیچ عنوان نباید برای شاخه‌های سطح بالایی نظیر پزشکی اقدام کنید؛ چرا که شانس خود را به طور کامل از دست خواهید داد. خوشبختانه بررسی شرط و شروط‌های دانشگاه‌های این کشور کار سختی نیست و با یک تحقیق ساده می‌تواند لیست کاملی از الزامات ثبت نام در دانشکده‌های هر استان را به دست آورید. با کمک این لیست می‌توانید دانشگاه‌هایی که در مورد قبولی در آن‌ها شانس بیشتری دارید را علامت گذاری کرده و سپس یکی را برگزینید.

سیستم آموزشی آلمان

در مورد نظام آموزشی کشور آلمان چه اطلاعاتی دارید؟ آیا از تعداد ترم‌های تحصیلی و روند تدریس دروس این کشور چیزی می‌دانید؟ در این بخش تصمیم داریم اطلاعات جامعی را در مورد سیستم آموزشی آلمان برای شما توضیح دهیم. برای این کار مقاطع تحصیلی مختلف را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • دوره پیش از ابتدایی

دوره پیش از مدارس ابتدایی که تحت عنوان پیش دبستان یا مهد کودک نیز شناخته می‌شود در کشور آلمان اجباری نیست. یعنی والدین مختارند برای ثبت نام کودک خود در این مراکز تصمیم بگیرند. اما مسلما این دوره نقش پررنگی برای آمادگی بیشتر کودک ایفا می‌کند. اما چطور؟

  1. در مراکز پیش دبستانی آلمان، مربیان فوق حرفه‌ای تلاش می‌کنند مهارت ارتباطی کودک را افزایش دهند.
  2. با آموزش شعر و آواز سعی می‌کنند خلاقیت ذهنی را در کودک افزایش دهند و قدرت یادگیری او را تقویت کنند.
  3. زمان خاصی را به فعالیت‌های بدنی و نرمش‌های خاص اختصاص داده و اهمیت به سلامت بدنی را به خردسالان آموزش می‌دهند.
  4. سپس با آموزش ساده حروف و اعداد، کودک را برای یادگیری دروس ابتدایی آماده می‌کنند.

توصیه ما به شما این است که اگر قصد مهاجرت به آلمان را دارید حتما کودکان خردسال خود را در این مراکز ثبت نام کنید. با دیدن نتایج مثبت مهارت‌های فردی و اجتماعی کودک قطعا به اهمیت این موضوع پی خواهید برد. بنابراین هرگز اختیاری بودن این دوره را ملاک خود قرار نداده و برای آموزش‌های پیش از مدرسه فرزند خود مصمم باشید.

  • مدارس

نکته‌ای که از همین ابتدا باید بدانید این است که تحصیل کودکان در مدارس کاملا اجباریست. دولت آلمان در این رابطه عملکرد کاملا جدی دارد و با والدینی که از تحصیل فرزند خود جلوگیری می‌کنند به شدت برخورد می‌کند. حتی باید گفت که جریمه‌های بسیار زیادی در انتظار چنین والدینی است. در نتیجه باید گفت که این کشور نسبت به باسواد بودن شهروندان خود حساسیت زیادی دارد. جالب است بدانید که این قانون فقط مخصوص افراد بومی نبوده و در مورد مهاجران نیز صدق می‌کند.

در این کشور اولین دوره تحصیلی که همگی ما آن را با نام تحصیلات ابتدایی می‌شناسیم چهار الی شش سال به طول می‌انجامد. تفاوت طول دوره ابتدایی به اختلافات بین سیستم آموزشی استان‌های مختلف مربوط می‌شود. یعنی برخی استان‌ها دوره چهار ساله را برای آموزش‌های ابتدایی کافی می‌دانند و برخی دیگر پنج یا شش سال را برای این مقطع در نظر می‌گیرند. به خاطر داشته باشید که دوره ابتدایی در آلمان نیز همانند ایران به صورت تمام وقت است. آیا می‌دانید در مقطع ابتدایی این کشور چه دروسی تدریس می‌شود؟ اصلی‌ترین دروس این سطح تحصیلی شامل زبان آلمانی، ریاضیات، بهداشت، هنر، مطالعات اجتماعی، فرهنگ، رسانه، موسیقی و دروس اخلاقی هستند. کشور آلمان از نظر سیستم آموزشی مقطع ابتدایی سنگ تمام گذاشته و کودک را برای ورود به اجتماع بزرگ‌تر و مواجهه با تحصیلات عالیه آماده می‌سازد. به جرات می‌توان گفت که فارغ التحصیلان دوره ابتدایی این کشور نسبت به خیلی از کشورهای اروپایی سطح سواد بالاتری دارند.

اما تفاوت بزرگی‌ که از نظر نمره دهی بین مدارس ایران و آلمان وجود دارد مربوط به بازه نمره‌هاست. چیزی که ما در ایران همیشه مشاهده کرده‌ایم این است که برترین نمره ۲۰ و پایین ترین نمره ۰ بوده و به طور کلی افزایش عدد مربوط به نمره، نشان دهنده بالاتر بودن سطح علمی دانش آموز است. اما در آلمان قضیه کمی متفاوت است. بالاترین نمره این کشور ۱ و کمترین ۶ در نظر گرفته می‌شود. نمرات ۱ و ۲ به ترتیب نشان دهنده رتبه عالی و خوب هستند. از سوی دیگر نمره‌های ۳ و ۴ بیانگر رتبه رضایت‌بخش و متوسط بوده و در پایان ۵ و ۶ سطح درسی ضعیف و بسیار ضعیف را نشان می‌دهند.

تعداد روزهایی که دانش آموزان باید به مدرسه بروند شش روز در هفته بوده و به طور کلی ۱۸۸ روز در سال است. در هر روز حدودا شش کلاس برگذار می‌شود که زمان هر کدام تقریبا ۴۵ دقیقه در نظر گرفته می‌شود. زمان ثبت نام در مدارس این کشور ماه اپریل بوده و بهترین گزینه پیش رو، نزدیک مدرسه به محل زندگیست. در این مرحله والدین باید تصمیم بگیرند فرزند خود را در مدارس دولتی ثبت نام کنند یا خصوصی. کاملا بدیهیست که تحصیل در مدارس دولتی کاملا رایگان بوده ولی مدارس خصوصی هزینه‌های خاصی را به عنوان شهریه دریافت می‌کنند. در مدارس کشور آلمان تفاوت‌های خاصی نسبت به سایر کشورها وجود دارد. برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • تعداد اردوها و سفرهای علمی مدارس بسیار زیادتر از سایر کشورهاست. این سفرها به قدری در مدارس آلمان جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌اند که مدیران مدرسه حتی برای آموزش نکات ساده نیز گاهی دانش آموزان را به یک سفر چند روزه برده و با اقامت در خوابگاه‌ها، به مستقل شدن کودک کمک زیادی می‌کنند.
  • جالب است بدانید که پوشیدن لباس فرم در مدارس این کشور خیلی رایج نیست.‌ یعنی در اکثر مدارس، دانش آموزان مجبور نیستند فرم لباسی را که توسط مسئولین تعیین می‌شود را بپوشند.
  • پس از اتمام دوره ابتدایی، گزینه‌های تحصیلی متعددی پیش روی دانش آموزان وجود دارد. یعنی بر خلاف ایران، دوره دبیرستان همیشه یک روال خاص را در پیش نمی‌گیرد. در ادامه بیشتر به این مبحث می‌پردازیم.

پس از اتمام دوره تحصیلات ابتدایی نوبت به مقطع متوسطه می‌رسد که انتخاب نوع مدرسه، یک تصمیم سرنوشت ساز برای کودک به حساب می‌آید. این انتخاب بر اساس علاقه شخصی دانش آموز، توصیه معلمان و مشاوران و نظر والدین او انجام می‌شود. برخی مدارس مقطع متوسطه آلمان ساختاری مشابه مراکز فنی حرفه‌ای ایران دارند. یعنی دانش آموز در بدو ورود به این مراکز آموزشی مستقیما شروع به یادگیری یک حرفه خاص می‌کند. حتی دوره‌های کارآموزی نیز برای او در نظر گرفته شده و فرد پس از پایان دوره تحصیلی همانند یک نیروی کار حرفه‌ای خواهد بود.

اما دسته دوم مدارس متوسطه، بر روی آموزش‌های عالی تمرکز کرده و فرد را برای ورود به دانشگاه آماده می‌کنند. برای مثال یادگیری یک زبان دوم در این مدارس الزامیست. در پایان دوره چند ساله این مقطع، آزمون‌های متعددی برگذار شده و برای دانش آموزان نمرات و معدل در نظر گرفته می‌شود. این معدل برای ورود به دانشگاه اهمیت زیادی داشته و طبیعتا دانش آموزانی با معدل بالاتر، شرایط ثبت نام در دانشگاه‌های بهتری را خواهند داشت.

  • کارشناسی

هنگام تحصیل در آلمان همانند ایران، پس از اتمام دوره متوسطه، مقطع کارشناسی ارشد را پیش روی خواهید داشت. دوره کارشناسی در این کشور شامل حدودا شش الی هشت ترم بوده و تنوع رشته زیادی دارد. در رشته‌های معمولی مقطع لیسانس حدودا ۴ سال طول کشیده ولی در رشته‌های خاص نظیر پزشکی و دندانپزشکی، طول این دوره بین ۶ الی ۸ سال است. علوم مهندسی و پزشکی همیشه جزو پرطرفدارترین رشته‌های این دوره به حساب می‌آیند. اما مسلما سختگیری‌های شرط معدل برای رشته‌هایی نظیر پزشکی بالاست. شایان ذکر است که متقاضیان دوره کارشناسی حتما باید مدرک دیپلم را داشته باشند. دانشجویان خارجی نیز باید مدرک دیپلم خود را معادل سازی کرده و به دانشگاه مورد نظر ارائه دهند. ترم‌های تحصیلی کارشناسی شامل سپتامبر تا مارچ و آپریل تا آگوست است.

  • کارشناسی ارشد

طول این دوره حدودا دو سال بوده و اصلی ترین شرط ثبت نام در آن، ارائه مدرک کارشناسی است. این دو سال به طور معمول شامل چهار ترم می‌باشد و مجموع این ترم‌ها از ۱۲۰ واحد تشکیل شده‌اند. لازم به ذکر است که صرفا ۹۰ واحد مربوط به دروس کارشناسی ارشد بوده و ۳۰ واحد باقی مانده به پایان نامه دانشجویان اختصاص دارد. همانند سایر کشورها، دانشجویان این مقطع باید در پایان دوره تحصیلی خود، یک موضوع تحقیق برگزیده و با کمک استاد راهنما و ایده خود، پایان نامه‌ای را تدارک ببینند. در ضمن سخنرانی شفاهی و دفاع از پایان نامه در حضور اساتید ضروریست.

  • دکترا

پیش نیاز دوره دکترا، داشتن مدرکی معادل کارشناسی ارشد آلمان است. این مقطع در آلمان معمولا سه الی چهار سال طول می‌کشد. سیستم آموزشی این مقطع به دو روش دکترای فردی و ساختار یافته تقسیم می‌شود. در روش اول تمامی پژوهش‌ها و تحقیقات توسط خود فرد انجام شده و استاد فقط نقش یک راهنما را بازی می‌کند‌. این روش از میزان محبوبیت بیشتری برخوردار بوده و امکان کسب تجربیات علمی فوق العاده‌ای را برای دانشجو فراهم می‌کند. اما در روش دوم، هدایت و آموزش‌های اصلی توسط اساتید انجام می‌شود. به طور کلی سطح علمی دانشگاه‌های آلمان در مقطع دکترا به حدی بالاست که فارغ التحصیلان این کشور امکان دریافت امتیازات ویژه‌ای از سایر کشورها خواهند داشت.

  • پست دکترا

حین مطالعات موضوعات مربوط به تحصیل در آلمان ممکن است به اصطلاح پست دکترا نیز برخورده باشید. کشور آلمان برای فارغ التحصیلان دوره دکترا شرایطی را فراهم کرده است که به عنوان پژوهشگر در سازمان‌های تحقیقاتی خاص و دانشگاه‌ها مشغول به کار شده و در مورد موضوعات علمی تحقیق کنند. سیستم کلی دوره فوق دکترا در آلمان به گونه‌ای طراحی شده است که افراد پس از سپری کردن این دوره، رزومه‌ای بسیار قوی پیدا کرده و جزو پژوهشگران حرفه‌ای شناخته می‌شوند. سیستم آموزشی آلمان برای این دوره زمانی بین دو الی چهار سال در نظر گرفته است. البته این احتمال وجود دارد که در برخی حوزه‌های پژوهشی خاص این زمان به شش سال نیز برسد. حدودا چهارصد مرکز تحقیقاتی در این کشور همه ساله در این دوره، پژوهشگر جذب می‌کنند.

شرایط سنی تحصیل در آلمان

شاید تا به حال شنیده باشید که یکی از دلایل رد شدن درخواست تحصیل در آلمان، مربوط به محدودیت‌های سنی دانشگاه‌های این کشور است. این موضوع همیشه برای افرادی که ویزای تحصیلی را راه اصلی خود برای مهاجرت به آلمان می‌دانند همیشه یک معضل بزرگ‌ بوده است. در قسمت‌های پیشین تا حدی راجع به بازه سنی مربوط به مقاطع تحصیلی مختلف صحبت کردیم. هر چند گاهی رشته‌ها و دانشگاه‌های مختلف کمی این بازه را دستخوش تغییر می‌کنند. در هر صورت باید بدانید آلمان برای شهروندان خود هیچ محدودیتی راجع به ورود به دانشگاه اعمال نمی‌کند و در واقع دانشگاه‌ها سختگیری خاصی نسبت به این موضوع ندارند. کلیه این سختگیری‌های اعمال شده در رابطه با سن دانشجویان مربوط به قوانین اداره مهاجرت این کشور است. چرا که در این سال‌ها افراد زیادی صرفا با قصد مهاجرت به آلمان، در دانشگاه‌ها پذیرش گرفته‌اند‌. به همین دلیل سفارت این کشور تمامی افرادی را که دلایل موجهی برای تحصیل ندارند را ریجکت می‌کند.

در نتیجه در صورتی که قصد مهاجرت تحصیلی دارید بهتر است فرصت را غنیمت شمرده و از ثانیه به ثانیه زمان خود به نحو احسن استفاده کنید. چرا که در صورتی که از لحاظ سنی در شرایط قابل قبولی باشید شانس شما برای اخذ پذیرش افزایش یافته و به طور کلی راه آسان‌تری در پیش خواهید داشت. شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که چرا در دوره دکترا نسبت به مقاطع قبل سختگیری کمتری از نظر سنی وجود دارد؟ مسلما دانشجویان این دوره مقاطع زیادی را طی کرده و راه طولانی را در پیش داشته‌اند‌. طبیعیست که مسئولین آموزش و پرورش این کشور بر این موضوع واقفند که متقاضیان دوره دکترا غالبا بالای ۳۰ سال سن داشته و به احتمال زیاد با مسائل شخصی نظیر ازدواج و یا بچه دار شدن نیز درگیر بوده‌اند. به علاوه از سوی دیگر دوره دکترا از حالت آموزش محور خارج شده و بیشتر روی پژوهش محوری تاکید دارد. از این رو سن متقاضی اهمیت خیلی زیادی نخواهد داشت. مجموع این دلایل باعث می‌شود که محدودیت سنی در این دوره کمتر لحاظ شود. هر چند در برخی موارد دیده شده که برای مقطع دکترا نیز محدودیت ۴۰ سال در نظر گرفته می‌شود. در کل همه چیز به تصمیم دانشگاه و سفارت این کشور بستگی دارد. اما در شرایطی که سن ما از حداکثر اعلام شده بیشتر باشد چه کارهایی باید انجام دهیم؟ در مورد این موضوع مهم در قسمت گپ تحصیلی به طور مفصل صحبت خواهیم کرد.

 ویزای تحصیلی آلمان

حتی اگر اطلاعات بسیار کمی در مورد مهاجرت تحصیلی داشته باشید می‌دانید یکی از حیاتی‌ترین گام‌های این پروسه مربوط به دریافت ویزای تحصیلی است. در واقع گاهی اوقات دریافت ویزا نسبت به پذیرش از دانشگاه سخت‌تر به نظر می‌رسد. چون سفارت این کشور قوانین خاصی داشته و به راحتی درخواست تمامی دانشجویان را مورد قبول واقع نمی‌کند. اما اصلی‌ترین قدم‌ها در راه دریافت ویزای تحصیلی آلمان کدامند؟

  1. دریافت مدرک زبان: هر چه سریع‌تر برای ثبت نام در کلاس‌ زبان اقدام کنید به نفع خودتان است. تسلط به زبان انگلیسی یا آلمانی یکی از لازمه‌های اصلی راه دریافت ویزاست. بنابراین با توجه به دانشگاه و رشته‌ای که قصد تحصیل در آن را دارید به یکی از این زبان‌ها مسلط شوید. لازم به ذکر است که برخی رشته‌ها نظیر پزشکی به تسلط زبان آلمانی در سطح B2 نیاز دارند. اما برخی دیگر به سطح B1 نیز بسنده می‌کنند. بسیاری از مراکز آموزشی این کشور نیز به زبان انگلیسی تدریس کرده و نیازی به تسلط زبان آلمانی ندارند.
  2. تکمیل مدارک: چه در زمان پذیرش از دانشگاه و چه در زمان اخذ نوبت از سفارت به مدارک متعددی نیاز پیدا خواهید کرد. تکمیل بودن مدارکتان اهمیت زیادی دارد. حتی یک نقص کوچک در مدارک می‌تواند شما را با شکست مواجه کند. بنابراین با چک کردن وبسایت دانشگاه و مراحل دریافت ویزا یکایک مدارک را حاضر کرده و مطمئن شوید هیچ کم و کاستی در آن‌ها وجود ندارد. سپس در زمان اعلام شده تمامی مدارک به مرکز مورد نظر تحویل دهید.
  3. پذیرش از دانشگاه: سفارت آلمان تنها در شرایطی درخواست ویزای شما را مورد بررسی قرار می‌دهد که موفق شده باشید از یک دانشگاه یا کالج پذیرش دریافت کرده باشید. بنابراین برای تحصیل در آلمان حتما از یک فرد کاربلد مشاوره دریافت کرده و بهترین مراکز آموزشی پیش روی خود را مورد بررسی قرار دهید. سپس زمان ددلاین دانشگاه انتخاب شده را مد نظر قرار داده و در اسرع وقت برای پذیرش اقدام کنید.
  4. توانایی اثبات تمکن مالی: فرد متقاضی تحصیل در آلمان با توجه به استان و رشته انتخاب شده باید مقدار مشخصی تمکن مالی داشته باشد. این تمکن در حداقل خود حدود ده هزار یورو اعلام شده است. در واقع ویزای تحصیلی آلمان فقط به افرادی تعلق می‌گیرد که مشکلی از بابت پرداخت هزینه‌های زندگی نظیر مسکن، خوراک، پوشاک و … نداشته باشند.

حال جای این سوال وجود دارد که پروسه دریافت ویزا چقدر طول می‌کشد؟ در واقع همه چیز به وقت مصاحبه شما بستگی دارد. سفارت این کشور به طور معمول بین ۱۱ الی ۱۲ ماه پس از ثبت درخواست به افراد وقت مصاحبه اختصاص می‌دهد. البته در شرایط خاص ممکن است برای برخی اشخاص وقت vip در نظر گرفته شده که مدت زمان آن حدودا دو ماه می‌باشد. بنابراین باید بر مدت زمان دریافت نوبت مصاحبه واقف باشید و درخواست خود را هر چه سریع‌تر در وبسایت‌های مربوطه ثبت کنید.

 بورسیه تحصیلی آلمان

همیشه زمانی که صحبت از تحصیل در آلمان و سایر کشورها به میان می‌آید همیشه بحث هزینه‌ها داغ‌ترین موضوع پیش روی متقاضیان است. نگرانی از بابت هزینه شهریه و مخارج زندگی به خصوص برای اشخاصی که شرایط مالی خیلی خوبی ندارند همیشه پررنگ‌تر است. اما خبر خوش برای این افراد این است که می‌توانند تلاش خود را مضاعف کرده و از شرایط فوق العاده بورسیه در این کشور بهره مند شوند. اما تفاوت بزرگ بورسیه تحصیلی در آلمان با سایر کشورها چیست؟ اصلی‌ترین وجهی که بورسیه آلمان را از سایر کشورهای اروپایی متمایز می‌کند این است که در مراکز آموزشی دولتی این کشور معمولا تحصیل رایگان است و دانشجویان نیازی به پرداخت شهریه نخواهند داشت. اما در چنین شرایطی بورسیه به چه درد افراد می‌خورد؟ مسلما بورسیه دریافت شده یک کمک هزینه بزرگ برای سایر مخارج زندگی به حساب می‌آید. حتی افراد می‌توانند بورسیه خود را به عنوان تمکن مالی به سفارت این کشور ارائه دهند. به طور معمول بورسیه DAAD ، سازمان ملی علم و بنیاد فردریش ایبرت جزو معروف‌ترین مراکز ارائه دهنده بورسیه در کشور آلمان به حساب می‌آیند.

یکی از‌نکاتی که حتما باید راجع به ان اطلاع داشته باشید این است که در سال دو بار می‌توانید برای دریافت بورسیه تحصیل در آلمان اقدام کنید. این دو مرتبه در ماه‌های آوریل و نوامبر خواهند بود. خبر خوب دیگر این است که حتی دانشجویانی که قصد دارند در رشته‌ای غیر مرتبط با مقطع تحصیلی قبلی خود ثبت نام کنند نیز واجد شرایط دریافت این کمک هزینه خواهند بود. حال حتما کنجکاوید بدانید چه میزان کمک هزینه به عنوان بورسیه به دانشجویان پرداخت می‌شود. مطمئنا تعیین میزان دقیق آن به مقطع تحصیلی، رشته، دانشگاه، استان مورد نظر و شرایط تحصیلی شما بستگی دارد. اما به طور میانگین برای مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد ۸۵۰ یورو و در دوره دکترا ۱.۲۰۰ یورو پرداخت می‌شود. یکی از اصلی‌ترین شروط دریافت بورسیه، برخورداری از نمرات و معدل عالی در مقاطع قبلیست. در واقع دولت آلمان فقط در صورتی به شما بورسیه اعطا می‌کند که مطمئن باشد از شایستگی لازم برخوردار هستید.

در ادامه به صورت مفصل راجع به شرایط و الزامات دریافت بورسیه با شما صحبت خواهیم کرد.

شرایط بورسیه تحصیلی آلمان

دولت آلمان هر ساله شرایط ویژه‌ای را برای جذب نخبگان و افراد مستعد در نظر می‌گیرد و برای این کار بودجه قابل توجهی را اختصاص می‌دهد. همانند سایر کشورها بیشترین میزان بودجه بورسیه به مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا تعلق دارد ولی دریافت آن برای دوره کارشناسی نیز غیر ممکن نیست. بورسیه در مقطع کارشناسی معمولا به رشته‌هایی نظیر شیمی، کامپیوتر، اقتصاد، زیر شاخه‌های مهندسی و پزشکی و همچنین علم حقوق اختصاص می‌یابد. ارائه مدرک دیپلم با نمرات بالا اصلی‌ترین شرط دریافت بورسیه در این مقطع است. اما در مورد دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا که شانس دریافت بورسیه بالاتر خواهد بود چه شرایطی مورد بررسی قرار می‌گیرد؟ همانند مقطع کارشناسی، شرط اول برخورداری از نمرات بالا در مقاطع تحصیلی قبلیست. اما در این مقاطع رزومه و انگیزه نامه شما نیز اهمیت زیادی دارد. دانشجو باید سوابق پژوهشی قوی و سطح علمی بالایی داشته باشد تا بتواند به دولت آلمان ثابت کند که لیاقت بهره مندی از این سرمایه تحصیلی را دارد.

همچنین تسلط بالا به زبان نیز یکی دیگر از شروط این مقوله به حساب می‌آید. در واقع هر چقدر میزان تسلط دانشجو به زبان آلمانی یا انگلیسی بیشتر باشد نسبت به رقبای خود شانس بیشتری برای دریافت بورسیه دارد. لازم به ذکر است که سطح زبان در مورد رشته‌های پزشکی مهم‌تر بوده و نقش پررنگی را در قبولی یا عدم قبولی دانشجو برای دریافت بورسیه ایفا می‌کند. مراکز مختلف برنامه‌های متفاوتی را برای ارائه بورسیه به دانشجویان در نظر می‌گیرند. از این رو همیشه نرخ پرداخت بورسیه متفاوت بوده و هیچ گاه نمی‌توان یک بازه ثابت برای آن در نظر گرفت. برای این که بتوانید یک بازه تقریبی از بورسیه رشته خود به دست آورید باید ابتدا بررسی کنید که واجد شرایط کدام یک از برنامه‌های بورسیه آلمان هستید. بهتر است بررسی این مورد را به یک مشاور حرفه‌ای بسپرید.

هزینه تحصیل در آلمان

یکی از‌ نکات مثبتی که همیشه تحصیل در آلمان را نسبت به سایر کشورها برتر می‌سازد، رایگان بودن تحصیل است‌. در واقع شهریه یا هزینه تحصیل در دانشگاه‌های دولتی این کشور به قدری ناچیز است که می‌توان آن را رایگان در نظر گرفت. مقدار شهریه دانشگاه‌های دولتی در هر ترم حدودا ۱۰۰ الی ۳۰۰ یورو است که نمی‌توان آن را به عنوان شهریه به حساب آورد؛ چون بیشتر برای هزینه‌های جانبی دانشگاه و کلاس‌ها دریافت می‌شود. البته این مورد در خصوص مدارس و دانشگاه‌های دولتی این کشور صدق می‌کند و در رابطه با دانشگاه‌های خصوصی کمی اوضاع متفاوت خواهد بود. شهریه دانشگاه‌های خصوصی با توجه به سطح دانشگاه، استان مورد نظر و رشته انتخابی می‌تواند از سه الی چهل هزار یورو در سال متفاوت باشد. از سوی دیگر مدارس خصوصی آلمان شهریه‌ای در حدود ۱۴ الی ۳۲ هزار یورو در هر سال دریافت می‌کنند. در نتیجه می‌توان گفت که هزینه تحصیل در مراکز مختلف این کشور تفاوت‌های زیادی داشته و با توجه به خصوصی یا دولتی بودن مرکز آموزشی مشخص می‌شود.

اما نکته مهمی که نباید از آن غافل شوید این است که اکثر مراکز دولتی این کشور، تدریس خود را به زبان آلمانی انجام می‌دهند و متقاضیان حتما باید مدرک B1 یا B2 زبان آلمانی را داشته باشند. اما در مقابل تدریس اکثریت مراکز خصوصی به زبان انگلیسی انجام شده و کسانی که مدرک آیلتس داشته و قصد تحصیل در مراکز خصوصی این کشور را دارند به احتمال زیاد باید در یکی از دانشگاه‌ها یا مدارس خصوصی آلمان ثبت نام کنند. در نتیجه باید در ازای هر سال تحصیلی، هزینه مشخصی را به مرکز آموزشی پرداخت نمایند. اما به جرات می‌توان گفت حتی تحصیل در مراکز خصوصی این کشور نیز مقرون به صرفه است؛ چرا که شهریه آن‌ها نسبت به دانشگاه‌های خصوصی سایر کشورها کمتر بوده و در مقابل اعتبار علمی بالاتری دارند. از این رو تعداد متقاضیان تحصیل در آلمان روز به روز در حال افزایش است. اما اگر به عنوان یک متقاضی ویزای تحصیلی در حال مطالعه این مطلب هستید حتما می‌دانید تمامی هزینه‌ها صرفا در پرداخت شهریه ختم نمی‌شود. اما چه هزینه‌های دیگری پیش روی دانشجویان است؟ با ما باشید تا در قسمت بعد جزء به جزء این موضوع را موشکافی کنیم.

هزینه زندگی در آلمان برای دانشجویان

در ابتدای مطلب باید خدمت شما عرض کنیم که آلمان همیشه در صدر کشورهاییست که نرخ تورم بسیار پایینی دارند. بنابراین زمانی که پیش از مهاجرت به این کشور، هزینه‌های زندگی را برآورد می‌کنید از بابت افزایش این هزینه‌ها در سال‌های آینده نگرانی نخواهید داشت. در نتیجه با یک ارزیابی کلی می‌توانید قبل از مهاجرت به آلمان، هزینه‌های کلی خود را در این کشور تخمین بزنید. مورد مهمی که همیشه در مورد بررسی مخارج باید به آن توجه داشته باشید این است که هزینه سالیانه شما تا حد زیادی به روش زندگیتان وابسته است. اما چگونه؟ برای مثال هیچ گاه نمی‌توان در ایران دو فرد را پیدا کرد که خرج ماهیانه یا سالیانه یکسانی داشته باشند. چرا که یک شخص ممکن است در هر سال، بودجه زیادی را برای تفریح و خوش گذرانی در نظر بگیرد و شخص دیگری فقط روی پس انداز کردن تمرکز کند. یک دانشجو شاید تمامی وعده‌های غذایی خود را از رستوران‌ها و مراکز تهیه غذا خریداری کرده و دانشجوی دیگر ممکن است در کنار تحصیل، برای وعده‌های روزمره خود آشپزی کند. مسلما هزینه‌های برآورد شده برای این دو شخص کاملا متفاوت خواهند بود. اما ما در این بخش وظیفه داریم شما را با چندی از میانگین هزینه‌های کلی دانشجویان در این کشور آشنا کنیم. پس برای ارزیابی دقیق، این بخش را با دقت مطالعه کنید. به طور میانگین یک فرد دانشجو بین ۷۰۰ الی ۱۰۰۰ یورو در هر ماه هزینه دارد. این میزان با توجه به بزرگی یا کوچکی شهر محل زندگی دچار تغییر خواهد شد. هزینه‌های زندگی دانشجویان معمولا شامل موارد زیر خواهند بود:

  • هزینه‌های مربوط به بیمه: همانند سایر کشورها، دولت آلمان دانشجویان را موظف می‌داند در بدو ورود برای خود نوعی بیمه سلامت را انتخاب کنند. متوسط هزینه دریافت خدمات بیمه بین ۱۱۰ الی ۱۶۰ یورو در هر ماه است. افزایش یا کاهش میزان هزینه بیمه به سن و تعداد ترم‌های تحصیلی دانشجو بستگی دارد.
  •  هزینه محل اقامت: ترجیح می‌دهید در یک خوابگاه دانشجویی زندگی کنید یا تمایل دارید برای رفاه بیشتر یک سوییت یا آپارتمان شخصی اجاره نمایید؟ این همان سوالیست که هزینه نهایی اقامت شما را معین می‌کند. هزینه اجاره ماهیانه یک سوییت یا آپارتمان کوچک در آلمان بین ۳۰۰ الی ۴۰۰ یورو تخمین زده شده است. در صورتی که اقامت در خوابگاه‌ها حدودا ۲۵۰ یورو هزینه در پی دارد. البته اجاره آپارتمان شخصی توسط دو الی چند نفر نیز رایج بوده که به اصطلاح هم خانه شدن نامیده می‌شود. این امر تاثیر زیادی در صرفه جویی در مخارج مسکن دارد.
  • هزینه‌های مربوط به انرژی: در صورتی که در یک آپارتمان مجزا زندگی می‌کنید باید حدودا ۱۰۰ الی ۲۵۰ یورو در هر ماه بابت پرداخت هزینه‌های مربوط به قبوض آب، برق و گاز در نظر بگیرید.
  • حمل و نقل: بلیط‌های یک طرفه در کشور آلمان به قیمت ۳ یورو در اختیار افراد قرار می‌گیرند. در صورتی که شما یک کارت تردد یک ماهه را خریداری کنید باید بابت آن ۶۰ یورو بپردازید. برای برآورد بهتر هزینه‌های حمل و نقل در این کشور بهتر است بدانید هر لیتر بنزین در آلمان حدودا ۱.۹۵ یورو قیمت دارد.
  • پوشاک: در مورد هزینه پوشاک دانشجویان به هیچ عنوان نمی‌توان نرخ ثابتی را در نظر گرفت‌. چرا که یک فرد ممکن است عادت داشته باشد به صورت ماهیانه لباس جدید تهیه کنید و یک شخص دیگر صرفا در صورت لزوم برای خرید لباس اقدام کند. پس همه چیز به سبک زندگی شخصی دانشجو باز می‌گردد. به علاوه خرید لباس‌های برند هزینه‌ای بسیار گران‌تر از پوشاک معمولی به دنبال دارد. برای صرفه جویی در هزینه‌ها می‌توانید در ایام‌ حراج سال برای فصل‌های آتی نیز خرید انجام دهید.
  • خوراک: برای هزینه‌های خورد و خوراک دانشجویان در این کشور میانگینی حدود ۱۷۰ یورو در ماه در نظر گرفته شده است. برای آشنایی بیشتر شما با نرخ مواد غذایی در این کشور، لیستی از قیمت برخی مواد خوراکی را به صورت جدول برایتان فراهم کرده‌ایم‌
یک لیتر شیر۱.۰۸ یورو
یک کیلو گرم برنج۲.۴۴ یورو
یک کیلو گرم فیله مرغ۱۲ یورو
یک کیلو گرم موز۱.۴۸ یورو
یک کیلو گرم سیب۲.۳۶ یورو
نوشابه۲.۷۶ یورو
آب معدنی ۱.۵ لیتری۰.۶۱ یورو
ساندویچ مک دونالد۱۰ یورو
یک کیلو گرم گوجه فرنگی۱.۶۷ یورو
یک کیلو گرم پیاز۱.۵ یورو
یک کیلو گرم سیب زمینی۱.۵ یورو
یک وعده در رستوران معمولی۱۵ یورو

اگر جزو اشخاصی هستید که در مورد مخارج ماهیانه خود محدودیت دارد بهتر است از همان ابتدا سعی کنید بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی دریافت نمایید. اما در صورتی که در این مورد موفق نشدید باز هم نگران نباشید. چرا که راه‌های زیادی برای کاهش هزینه‌های زندگی شما وجود دارند. برای مثال همواره یک دفترچه یادداشت برای نوشتن هزینه‌های ماهیانه خود داشته باشید و همیشه با احتیاط خرج کنید. مواد غذایی ضروری را به صورت ماهیانه و یکجا از فروشگاه‌ها تهیه کرده و از خریدهای اضافه بپرهیزید. همیشه با توجه به میزان بودجه خود هزینه تعیین شده‌ای را برای تفریحات و صرف غذا در رستوران در نظر بگیرید و هیچ گاه از این مقدار مشخص شده فراتر نروید. در هر مقطع تحصیلی که هستید امکان کار دانشجویی برای شما فراهم است. خوشبختانه با یک کار ساده دانشجویی می‌توانید هزینه‌های متعددی از زندگی روزمره خود را پوشش داده و حتی کمی پس انداز داشته باشید. با یک برنامه ریزی اساسی می‌توانید زندگی دانشجویی خوبی را در این کشور تجربه کنید. به یاد داشته باشید که به موارد فوق، هزینه‌های مربوط به خرید لوازم تحریر، کتاب، اینترنت و … نیز اضافه می‌شود.

بهترین دانشگاه های آلمان

پیش از اینکه در مورد رتبه بندی دانشگاه‌های آلمان صحبت کنیم‌ باید بدانید که مراکز دانشگاهی این کشور به سه دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول که آکادمیک نام دارند همان دانشگاه‌های رایجی هستند که آموزش‌ها را به صورت تئوری و نظری ارائه می‌دهند. دسته دوم که دانشگاه‌های علمی کاربردی نامیده می‌شوند بیشتر بر روی آموزش‌های عملی تمرکز دارند. و دسته سوم همان دانشکده‌های هنر و موسیقی هستند که مختص علاقمندان به این دنیای جذاب تاسیس شده اند. اما به طور کلی یک رتبه بندی از دانشگاه‌های برتر آلمان در دسترس قرار دارر که به شرح زیر است:

  1. دانشگاه فنی مونیخ
  2. دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ
  3. دانشگاه هایدلبرگ
  4. دانشگاه شاریته برلین
  5. دانشگاه هومبولت برلین
  6. دانشگاه توبینگن
  7. دانشگاه بن
  8. دانشگاه آزاد برلین
  9. دانشگاه فنی آخن آلمان
  10. دانشگاه فرایبورگ

اگر کمی در این لیست دقت کنید متوجه خواهید شد که اکثریت نام‌های ذکر شده مربوط به دانشگاه‌های دولتی این کشور هستند. اما اگر جزو کسانی هستید که صرفا قصد تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی این کشور را دارید بد نیست آماری از برترین دانشکده‌های خصوصی آلمان را نیز در دست داشته باشید. در این بخش لیستی از این دانشگاه‌ها را برایتان ارائه خواهیم‌ داد.

  1. دانشگاه کسب و کار تجارت برلین
  2. مدرسه بازرگانی GISMA
  3. دانشگاه علوم کاربردی اروپا
  4. دانشگاه آردن برلین
  5. کالج بارد برلین
  6. دانشگاه علمی کاربردی CODE
  7. دانشگاه Hochschule EBC
  8. دانشگاه SRH Hochschule  برلین
  9. دانشگاه علمی کاربردی FOM
  10. دانشکده مدیریت WHU

لیست‌هایی که در بالا برایتان ارائه دادیم یک رتبه بندی کلی از دانشگاه‌های برتر آلمان به حساب می‌آیند. اما مسلما برترین دانشگاه‌ها برای یک رشته با رشته دیگری تفاوت دارند. برای مثال بهترین دانشگاه‌های آموزش رشته‌های پزشکی با برترین دانشکده‌های علوم مهندسی تفاوت دارند. به همین دلیل در این قسمت قصد داریم اسامی بهترین دانشگاه‌ها را به تفکیک رشته و حوزه آموزشی برایتان فهرست بندی کنیم.

  • برترین دانشگاه‌های حوزه کامپیوتر
  • دانشگاه فنی مونیخ
  • دانشگاه فنی برلین
  • دانشگاه فناوری کارلسروهه
  • دانشگاه فنی دارمشتات
  • دانشگاه فنی آخن
  • برترین دانشگاه‌های حوزه علوم پزشکی
  • دانشگاه هایدلبرگ
  • دانشگاه شاریته
  • دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ
  • دانشگاه فرایبورگ
  • دانشگاه توبینگن
  • دانشگاه بن
  • برترین دانشگاه‌های حوزه حقوق
  • دانشگاه آگسبورگ
  • دانشگاه بایرویت
  • دانشگاه هومبولت برلین
  • دانشگاه برمن
  • دانشگاه هاگن
  • دانشگاه هامبورگ
  • برترین دانشکده‌های هنر
  • دانشگاه رگنسبورگ
  • دانشگاه هنر فولکوانگ
  • دانشگاه هیلدیس هایم
  • آکادمی هنرهای زیبای نورنبرگ
  • دانشگاه هنر اوترسبرگ

با توجه به فهرست‌های ارائه شده متوجه شدیم انتخاب دانشگاه تا چه اندازه می‌تواند برای افراد مختلف متفاوت باشد. البته به این نکته نیز توجه کنید که شما نباید الزاما به دنبال بهترین دانشگاه این کشور باشید. برای موفقیت در اخذ پذیرش تحصیل در آلمان باید به دنبال دانشگاهی باشید که شرایط ورودی آن هم تراز با سطح علمی شما باشد. به عبارت دیگر فهرستی از دانشگاه‌هایی که رشته مورد نظر شما را ارائه می‌دهند فراهم کرده و شرط معدل و زبان هر یک را جداگانه مورد بررسی قرار دهید. سپس با وفق دادن شرایط خود، یکی از مناسب‌ترین دانشگاه‌های این کشور را برگزینید.

زمان اپلای دانشگاه های آلمان

حال شاید بخواهید بدانید بهترین زمان اپلای برای دانشگاه‌های آلمان چه تاریخی است. در قسمت قبل بخش کوچکی از تنوع دانشگاه‌های این کشور را برایتان شرح دادیم و تعداد کمی از معروف‌ترین مراکز تحصیلی آلمان را نام بردیم. حال نوبت به ذکر این نکته می‌رسد که تاریخ ددلاین یا پذیرش دانشگاه‌ها با هم متفاوت است. یعنی ما نمی‌توانیم یک برهه زمانی خاص را به عنوان زمان اپلای دانشگاه‌های آلمان اعلام کنیم. اما چاره چیست؟ خوشبختانه راه سختی در پیش ندارید؛ چرا که هر دانشگاه تمام اطلاع رسانی‌های مربوط به تاریخ پذیرش را در وبسایت خود درج کرده و برای دانشجویان این امکان را فراهم می‌کند که آمادگی کافی برای این پروسه داشته باشند. برای نمونه دانشگاه معروف مونیخ در ۱۵ ژوئیه و ۱۵ ژانویه پذیرش دانشجویان را انجام می‌دهد. دانشگاه توبینگن نیز همین روال را دارد. از سوی دیگر دانشگاه هایدلبرگ اوایل آوریل و اول دسامبر این پروسه را سپری می‌کنند. تاریخ ددلاین دانشگاه فرایبورگ ۹ آوریل بوده و پذیرش دانشگاه آخن در تاریخ‌های ۱۵ اکتبر و ۱۵ آوریل صورت می‌گیرد‌. لازم به ذکر است که امکان جابجایی این تاریخ‌ها نیز وجود داشته و دانشجو موظف است به صورت مداوم وبسایت مربوطه را چک کند.

اما باید مطلع باشید که پروسه اپلای کردن دانشجویان بین المللی با پذیرش دانشجویان بومی کمی تفاوت دارد. اما چرا؟ از آنجایی که دانشجویان خارجی از جمله ایرانیان پروسه خاصی را برای دریافت ویزای تحصیلی در پیش دارند باید حداقل چهار الی شش هفته جلوتر مدارک خود را تکمیل کرده و درخواست خود را ارسال نمایند. مسلما می‌دانید که در سال‌های اخیر سختگیری‌های ویزای تحصیلی آلمان برای ایرانیان کمی افزایش یافته است. بنابراین هر چقدر که زمان بندی خود را با نظم بیشتری انجام دهید، نتیجه بهتری نیز دریافت خواهید کرد. بنابراین اولین گام بعد از انتخاب دانشگاه و رشته، ورود به وبسایت مربوطه و چک کردن تاریخ ددلاین است‌. پس از اینکه از تاریخ دقیق پذیرش مطلع شدید با توجه به زمان باقی مانده، یک برنامه ریزی دقیق برای مراحلی نظیر دریافت وقت مصاحبه، تکمیل مدارک و … در نظر بگیرید. بسیاری از افراد با توجه به حساسیت این مراحل تمایل دارند صفر تا صد انجام آن را به یکی از مراکز مهاجرتی مورد اعتماد خود سپرده و با خیال راحت به انجام سایر امور عقب افتاده خود بپردازند. با سپردن مراحل اپلای به یک مرکز قابل اطمینان می‌توانید در زمان خود صرفه جویی کرده و وقت بیشتری برای تقویت زبان خود داشته باشید.

بهترین رشته برای تحصیل در آلمان

قبل از انجام امور مربوط به ویزای تحصیل در آلمان حتما ساعات زیادی را به انتخاب درست رشته اختصاص داده‌اید‌. شما نیز مانند میلیون‌ها مهاجر بین المللی تمایل دارید در یکی از بهترین رشته‌های این کشور مشغول به تحصیل شوید. اما بهترین رشته‌های آموزشی آلمان کدامند؟ بازار کار برای چه رشته‌هایی داغ‌تر است؟ آینده شغلی کدام رشته مطمئن‌تر بوده و کدام یک درآمد بهتری را از آن خود می‌کند؟ طبیعتا این سوال‌ها یک حالت کلی داشته و پاسخ آن‌ها برای هر شخص با دیگری تفاوت دارد. برای مثال نمی‌توان فقط به دلیل اینکه رشته پزشکی جزو بهترین رشته‌های جهان به حساب می‌آید آن را به هر شخصی توصیه کرد! سنجش استعدادهای فرد و بررسی نمره‌های مقطع قبلی جزو مهم‌ترین معیارها برای انتخاب رشته او شمرده می‌شوند. در نتیجه نمی‌توان یک نسخه را برای همه افراد پیچید. از سوی دیگر باید بدانید آلمان یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهانی را دارد. بنابراین شما در هر حوزه‌ای که تحصیل کنید آینده کاری درخشانی خواهید داشت؛ فقط کافیست به خوبی روی دروس خود تمرکز کرده و حتی از کنار آسان‌ترین مباحث نیز ساده نگذرید. اما اگر بخواهیم لیستی از بهترین رشته‌های تحصیلی آلمان را بر اساس میزان محبوبیت بین دانشجویان بین المللی بیان کنیم می‌توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:

  1. پزشکی
  2. پرستاری
  3. علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات
  4. زیر شاخه‌های مهندسی
  5. دندانپزشکی
  6. علم قضاوت و حقوق
  7. اقتصاد
  8. رشته‌های مدیریتی

توصیه می‌کنیم که انتخاب خود را بر اساس اولویت بندی این لیست انجام ندهید. بلکه ابتدا علاقه شخصی و استعداد خود را در نظر گرفته و سپس به بازار کار و درآمد شغلی آن بنگرید. چرا که معیار علاقه به رشته تحصیلی میزان موفقیت شما را دو چندان می‌کند. به طوری که ممکن است یک موسیقی دان حرفه‌ای نسبت به یک پزشک غیر حرفه‌ای درآمد بیشتری داشته باشد. چه بسا که دانشجویان زیادی با انتخاب ناآگاهانه در مسیر تحصیل خود ناامید شده و تصمیم به تغییر رشته می‌گیرند. بنابراین این تصمیم سرنوشت‌ ساز را با آگاهی هر چه بیشتر انجام داده و هرگز به لیست‌های ارائه شده اکتفا نکنید. برای روشن‌تر شدن این موضوع می‌توانیم به رشته‌های مدیریتی اشاره کنیم که در آخرین گزینه این لیست آورده شده است. اما فارغ التحصیلانی که به خوبی در این حوزه آموزش دیده‌اند می‌توانند در بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان، مقام‌های فوق العاده‌ای را دریافت کنند. در نتیجه هر یک از این رشته‌ها مزایای خاص خود را داشته و می‌تواند آینده شما را بسازد.

 نحوه پذیرش در دانشگاه های آلمان

مسلما ابتدایی‌ترین قدم پذیرش در دانشگاه‌های آلمان انتخاب رشته است که در قسمت قبل به صورت مفصل راجع به آن صحبت کردیم. در مرحله بعد باید ببینید که ورودی رشته مورد نظر شما به آزمون نیاز دارد یا خیر. برای مثال حیطه پزشکی جزو رشته‌هاییست که متقاضیان آن باید حتما در یک آزمون ورودی شرکت کنند. اما برخی از رشته‌ها و دانشگاه‌ها تنها به شرط معدل اکتفا کرده و لزومی به برگذاری امتحان اولیه ندارند. زمانی که با توجه به شرط معدل، یکی از دانشگاه‌های آلمان را انتخاب کردید باید در تاریخ ددلاین، مدارک درخواستی را در سایت دانشگاه بارگذاری کنید. شایان ذکر است که متقاضیان دوره کارشناسی می‌توانند برای حدود پانزده دانشگاه درخواست اپلای کنند. این مورد برای دانشجویان کارشناسی ارشد تقریبا ده مورد است. این گزینه شانس شما را برای موفقیت پذیرش تحصیل در آلمان افزایش می‌دهد. اما دقت داشته باشید که ده الی پانزده گزینه خود را به صورت منطقی و متناسب با معدل و نمرات خود انتخاب کنید.

پس از اتمام فرآیند اپلای باید منتظر نامه پذیرش از یکی از مراکز آموزشی باشید. زمانی که نتیجه مثبت را از دانشگاه مورد نظر دریافت کردید فرآیند جدیدی پیش روی شما قرار می‌گیرد. در این مرحله باید امور مربوط به بیمه دانشجویی و ویزای تحصیلی را انجام دهید. در حقیقت پذیرش شما از دانشگاه‌های آلمان هیچ تضمینی از بابت ویزا شدن شما ندارد. یعنی ممکن است برخی افراد با وجود داشتن نامه پذیرش از دانشگاه‌های این کشور موفق به دریافت ویزای تحصیلی نشوند. در نتیجه می‌توان گفت پروسه دریافت ویزا حتی گاهی پیچیده‌تر از پذیرش دانشگاهیست. بدون شک مهم‌ترین نکته در حین پذیرش دانشگاهی و دریافت ویزا، تکمیل کردن مدارک است. مسئولانی که مدارک شما را مورد بررسی قرار می‌دهند نباید هیچ نقصی در بین آن‌ها مشاهده کنند. اگر بخواهیم روند پذیرش تحصیلی در دانشگاه‌های آلمان را به طور خلاصه بیان کنیم باید بگوییم که:

  1. با توجه به مقطع تحصیلی قبلی، دوره خود اعم از کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترا را انتخاب کنید.
  2. با در نظر داشتن مقطع تحصیلی و رشته انتخابی، مناسب‌ترین دانشگاه‌های این کشور را فهرست کرده و گزینه‌ای که از شرایط آن‌ برخوردار هستید را مشخص نمایید.
  3. تمامی مدارک تعیین شده را به صورت یک جا در دست داشته باشید.
  4. به موقع برای اپلای اقدام کنید.
  5. مراحل مربوط به اخذ ویزای تحصیلی آلمان را سپری نمایید.
  6. خوابگاه یا آپارتمانی برای محل اقامتتان رزرو کنید.
  7. سپس در پایان برای مرحله ثبت نام در دانشگاه اقدام کرده تا مجاز به حضور در کلاس‌ها باشید.

تحصیل آنلاین در آلمان

تحصیل در آلمان می‌تواند رویای خیلی از افراد باشد. آیا شما نیز آرزوی تحصیل در دانشگاه‌های این کشور را دارید ولی از شرایط دریافت ویزا برخوردار نیستید؟ آیا تمکن مالی لازم برای زندگی در این کشور را ندارید؟ اشتغال و وابستگی‌های دیگری به ایران دارید که امکان ترک آن برای دوره‌های تحصیل در آلمان برایتان وجود ندارد؟ اگر به هر دلیلی توانایی شرکت در کلاس‌های حضوری دانشگاه‌های این کشور را ندارید چرا به تحصیل آنلاین فکر نمی‌کنید؟ تحصیل آنلاین در آلمان می‌تواند بهترین موقعیتی باشد که پیش روی شما قرار دارد. در واقع بدون هزینه‌های اقامت، ویزا و … از دانشگاه‌های این کشور آموزش دریافت می‌کنید. چه بسا که می‌توانید با منعطف بودن ساعت کلاس‌ها، به سایر امور روزمره خود نیز رسیدگی کنید. شاید فکر کنید که با شرکت در کلاس‌های آنلاین هیچ تعاملی با دیگر دانشجویان نخواهید داشت.

اما خوشبختانه دانشگاه‌های معتبر این کشور با کمک پلتفرم‌های قوی شرایطی را فراهم کرده‌اند تا دانشجویان بتوانند با یکدیگر گفت و گو کرده و محیطی همچون کلاس‌های حضوری را برای خود تداعی کنند. برگذاری ویدیو کنفرانس‌ها و سمینارهای غیر حضوری همیشه در این دوره‌های آموزشی وجود داشته و اساتید به طور کامل از دانشجویان حمایت و پشتیبانی می‌کنند. به طور کلی در آموزش‌های آنلاین این کشور، دو ساختار یادگیری فردی و گروهی وجود دارد. یکی از مزایای مهم این روش تحصیل، انعطاف پذیر بودن کلاس‌هاست. یعنی هماهنگی ساعات آموزشی با سایر برنامه‌های روزانه بسیار آسان است‌. اما در مقابل، نیاز به اینترنت بسیار قوی و بدون قطعی جزو عیوب این نوع تحصیل به حساب می‌آید. جالب است بدانید که خیلی از رشته‌های محبوب نظیر شیمی و حدود چهل رشته تحصیلی دیگر در دانشگاه‌های آلمان به صورت آنلاین در سطح بین المللی تدریس می‌شوند.

از آنجایی که اکثریت دانشگاه‌های دولتی آلمان رایگان هستند شاید گمان کنید که این دوره‌ها نیز بدون پرداخت شهریه برگذار می‌شوند. اما این مورد یک تفکر اشتباه است. دانشگاه مورد نظر شما حتی اگر جزو مراکز دولتی باشد باید برای تهیه پلتفرم‌های ارتباطی هزینه‌های خاصی را بپردازد. از این رو حتی دانشگاه‌های دولتی نیز ناچارند شهریه‌ای بین سه الی پنج هزار یورو در ازای هر ترم از دانشجویان آنلاین دریافت کنند. شهریه آنلاین دانشگاه‌های خصوصی این کشور ممکن است به ده هزار یورو نیز برسد. تعیین شهریه به رشته و نوع مرکز آموزشی بستگی دارد.

مدارک مورد نیاز برای تحصیل در آلمان

در تمامی بخش‌های این مطلب در مورد اهمیت مدارک بحث کردیم. زمانی که شما برای تحصیل در آلمان اقدام می‌کنید در مراحل اولیه هیچ حضور فیزیکی در دانشگاه یا سفارت آلمان نخواهید داشت. بنابراین مسئولانی که امور پذیرش شما را انجام می‌دهند صرفا با مدارک شما برخورد خواهند داشت. در نتیجه باید کلیه مدارک و اسناد خواسته شده را ارائه دهید. اما این مدارک کدامند؟

  • عکس: سیاه یا سفید بودن آن وابسته به درخواست مرکز مورد نظر است. ولی زمان عکس نباید متعلق به بیشتر از شش ماه گذشته باشد.
  • پاسپورت: حتما به اعتبار پاسپورت خود توجه ویژه‌ای داشته باشید. در ضمن احتمالا از شما خواسته شود از گذرنامه خود کپی نیز تهیه کنید.
  • شناسنامه: شناسنامه اصلی‌ترین مدرک هویتی شماست که باید به صورت ترجمه شما و اصل آن را ارائه دهید. ممکن است نیاز به کپی از صفحات مختلف آن نیز داشته باشید.
  • فرم‌های درخواستی: تمامی فرم‌هایی که برای درخواست ویزای خود تکمیل کرده اید به همراه امضا داشته باشید.
  • نامه پذیرش دانشگاه: واضح است که بدون نامه پذیرش از یکی از دانشگاه‌های آلمان هیچ درخواستی از شما بررسی نخواهد شد.‌ بنابراین این گزینه‌ را به عنوان یکی از اصلی‌ترین مدارک در نظر بگیرید.
  • نامه تمکن مالی: تمکن مالی شما حتما باید به اندازه نیاز باشد. ولی هیچ‌گاه سعی در جعل نمودن این نامه نداشته باشید؛ چرا که همه چیز به ضررتان خواهد شد.
  • مدرک تحصیلی قبلی: با توجه به دوره پذیرش شده، مدرک قبلی خود را به همراه ترجمه آن ارائه دهید. وجود ریز نمرات نیز کاملا ضروریست.
  • مدرک زبان: ابتدا ببینید دانشگاه مورد نظرتان تدریس خود را به چه زبانی انجام می‌دهد. اگر جزو مراکز انگلیسی زبان است مدرک آیلتس با نمره ۶ ارائه داده و اگر فقط به زبان آلمانی صحبت می‌شود، مدرک مربوط به سطح B2 زبان آلمانی را به دانشگاه و سفارت تحویل دهید.
  • رزومه: تمامی سوابق قبلی از جمله پژوهش‌های حرفه‌ای، سابقه کاری، مقالات و … را در فرمت خواسته شده ثبت کنید. حتما یک ایمیل معتبر نیز در رزومه خود داشته باشید.
  • انگیزه نامه: شامل برنامه ‌ریزی شما برای آینده و علت اصلی مهاجرت تحصیلیتان.
  • بیمه درمانی ۹۰ روزه: دانشجویان موظفند پیش از ورود به آلمان و تحت پوشش قرار گرفتن توسط سازمان‌های بیمه این کشور، یک بیمه نود روزه را از مراکز مربوطه در ایران دریافت کنند. ارائه اسناد مربوط به این بیمه الزامیست.
  • هزینه صدور ویزا: این هزینه معمولا ۷۵ یورو است که باید در هنگام ارائه مدارک پرداخت شود.

گپ تحصیلی آلمان

سد بزرگی که این روزها بر سر راه متقاضیان ویزای تحصیلی آلمان قرار دارد، گپ تحصیلیست. منظور از گپ تحصیلی مدت زمانیست که از آخرین مقطع تحصیلی شما گذشته است‌. در آلمان نیز مانند سایر کشورها در صورتی که گپ تحصیلی از حد خاصی بیشتر باشد، متقاضی با مشکل روبرو خواهد شد. اما این حد و حدود در کشور آلمان چقدر است؟ در دوره کارشناسی حدودا دو الی سه سال در نظر گرفته شده و برای دوره کارشناسی ارشد پنج سال اعلام شده است. به طور معمول برای تحصیل در دوره دکترا گپ تحصیلی اهمیت خاصی ندارد. در صورتی که فاصله زمانی اعلام شده برای شما کمتر از حد نصاب است که در این باره نگرانی نخواهید داشت. اما در صورتی که این بازه زمانی از میزان گفته شده بیشتر باشد باید اسناد محکم و معتبری را به عنوان علل گپ تحصیلی در زمان مصاحبه به سفارت آلمان ارائه دهید.

برای مثال می‌توانید سوابق چند سال پژوهش و تحقیق خود بر روی یک موضوع خاص را به سفارت ارائه کنید‌. با این روش شما به مسئولین مربوطه اثبات خواهید کرد که در این زمان وقفه در حوزه علمی به خصوصی تحقیق کرده‌ و از مباحث درسی دور نشده‌اید‌. ارائه رزومه شغلی قوی نیز یک گزینه عالی به حساب می‌آید. مخصوصا اگر حوزه شغلی شما با رشته تحصیلیتان مرتبط باشد‌. در صورتی که جزو افرادی هستید که گپ تحصیلی زیادی دارید پیشنهاد می‌کنیم سطح زبان خود را از حد خواسته شده بالاتر ببرید تا به دولت آلمان ثابت کنید نسبت به سایر دانشجویان بین المللی از امتیاز ویژه‌ای برخوردار هستید. چرا که پذیرش دانشجو در این کشور همانند یک دستگاه فیلتر بوده و همواره برترین گزینه‌ها را انتخاب می‌کند. اگر در زندگی شخصی خود با مسائل خاصی روبرو بوده‌اید که اعلام آن‌ها در رفع گپ تحصیلیتان تاثیر مثبتی دارد حتما اسناد مربوط به آن را تحویل دهید. این دلایل می‌تواند شامل مواردی نظیر ازدواج و … باشد. همچنین طول دوره سربازی برای آقایان نیز جزو دلایل قانع کننده برای گپ تحصیلی است. بنابراین در صورتی که در طول این چند سال به خدمت سربازی مشغول بوده‌اید حتما این مورد را جزو دلایل توجیه گپ تحصیلی خود قرار دهید. در ضمن سعی کنید از قید کردن موارد بیهوده که هیچ اثری در توجیه این وقفه تحصیلی ندارند خودداری کنید. پیشنهاد ما به شما این است که برای گذر کردن از این مانع از مشاورین موسسه مهاجرتی آوا کمک بگیرید.

 تحصیل در آلمان با مدرک دیپلم

زمانی که با مدرک دیپلم برای تحصیل در آلمان اقدام می‌کنید مسلما دوره پیش روی شما مقطع لیسانس یا کارشناسیست. در صورتی که مدرک دیپلم شما مورد تایید دانشگاه مورد نظر نباشد حتما باید در یک آزمون ورودی یا یک دوره پیش نیاز شرکت کنید. در صورتی که دیپلم شما رشته تجربی است می‌توانید برای رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری، داروسازی، بهداشت، بیوشیمی، میکروبیولوژی و … اقدام کنید. البته گاهی اوقات تغییر رشته در مقطع تحصیلی کارشناسی نیز امکان پذیر خواهد بود. اما به طور کلی پروسه اپلای و اخذ پذیرش تحصیلی همان شرایطیست که در قسمت‌های قبل توضیح دادیم. طبیعی است که افرادی که علاوه بر مدرک زبان انگلیسی به زبان آلمانی نیز تسلط دارند از امتیاز ویژه‌ای برخوردار بوده و برای انتخاب دانشگاه مقطع کارشناسی خود انتخاب‌های بیشتری خواهند داشت.

یکی از مزایای مهم ادامه تحصیل با مدرک دیپلم این است که دانشجویان پس از اتمام دوره کارشناسی می‌توانند به راحتی ویزای خود را به ویزای کاری تبدیل کرده و در این کشور بمانند. طبیعتا پس از گذشت چند سال امکان دریافت اقامت دائم نیز برای این افراد فراهم خواهد شد. همین موضوع باعث شده است که بسیاری از ایرانیان بلافاصله پس از اتمام دیپلم به فکر مهاجرت به آلمان باشند‌. این افراد در صورتی که بتوانند در حین دوره دبیرستان، زبان آلمانی خود را نیز تقویت کنند حین انتخاب رشته با تنوع بیشتری روبرو می‌شوند. چرا که برخی رشته‌ها فقط به زبان آلمانی تدریس می‌شوند. اما گزینه دیگری که پیش روی فارغ التحصیلان دیپلم می‌باشد این است که دوره کارشناسی خود را در دانشگاه‌های انگلیسی زبان پذیرش بگیرند و در حین تحصیل در دوره لیسانس، به تقویت زبان آلمانی بپردازند. دوره‌های زیادی در کشور آلمان برای این افراد برگذار خواهد شد. در این صورت می‌توانند برای مقطع کارشناسی ارشد خود در دانشگاه‌های آلمانی زبان ثبت نام کنند. حتی شرایط کار کردن نیز برای این افراد بهبود پیدا خواهد کرد. فقط به این نکته دقت داشته باشید که تا حد ممکن قبل از ۲۱ سالگی برای دریافت پذیرش تحصیلی اقدام کنید‌.

 تحصیل در آلمان بدون مدرک زبان

ممکن است در حال حاضر مدرک زبان نداشته باشید و برایتان سوال پیش بیاید که آیا امکان تحصیل در آلمان بدون مدرک زبان وجود دارد؟ تنها در شرایط زیر این امکان وجود خواهد داشت:

  1. در مقطع قبلی خود به زبان انگلیسی یا آلمانی تحصیل کرده باشید. در این شرایط باید از مرکز مربوطه یک گواهی ارائه دهید که نشان دهد آموزش‌های قبلی شما به یکی از این زبان‌ها صورت گرفته است.
  2. مدرک تحصیلی شما مربوط به رشته‌های زبان آلمانی یا انگلیسی باشد. برای مثال شما فارع التحصیل دوره کارشناسی یا کارشناسی ارشد اسن زبان‌ها باشید. در این صورت نیازی به ارائه مدارک تافل یا آیلتس نخواهید داشت.
  3. ثابت کنید که زبان مادری شما انگلیسی یا آلمانی است.

اگر هیچ یک از شرایط بالا را ندارید امکان دریافت پذیرش تحصیلی بدون مدرک زبان بسیار سخت و حتی گاهی غیر ممکن خواهد بود. البته تعداد محدودی از دانشگاه‌ها به دانشجویان پذیرش مشروط می‌دهند. یعنی این فرصت را به افراد اعطا می‌کنند تا در مدت زمان مشخصی در دوره‌های زبان آلمانی یا انگلیسی شرکت کرده و به سطح لازم دست پیدا کنند. بدون شک حتی اگر دانشگاه مورد نظر شما بدون شرط زبان دانشجو بپذیرد، آیا بدون متوجه شدن زبان تدریس شده امکان ادامه تحصیل برای شما وجود دارد؟ قطعا خیر! بنابراین بهتر است این شرط را نسبت به قبل جدی‌تر گرفته و از همین امروز برای تسلط بیشتر تلاش کنید.

 تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی

با وجود اینکه زبان اصلی این کشور آلمانی است اما باز هم مراکزی وجود دارند که امکان تحصیل به زبان انگلیسی را برای دانشجویان بین المللی فراهم می‌کنند. برای مثال در مقطع کارشناسی حدودا ۱۱۶ دانشگاه وجود دارند که آموزش‌های خود را به زبان انگلیسی ارائه می‌دهند. اما لازم به ذکر است که اکثریت این مراکز جزو دانشگاه‌های خصوصی بوده و نیاز به پرداخت شهریه دارند. دروس و مطالب ارائه شده در این دانشگاه‌ها هیچ تفاوتی با دانشگاه‌های آلمانی زبان ندارد. رشته‌های مهندسی مکانیک و الکترونیک که جزو محبوب‌ترین رشته‌ها به حساب می‌آیند در این مراکز دانشجو می‌پذیرند‌. اما دانشگاه‌های پزشکی و دندانپزشکی فقط دانشجویان مسلط به زبان آلمانی را مورد پذیرش قرار می‌دهند. متقاضیل تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان باید دقت داشته باشند که حتما باید نمره آیلتس معادل ۶ یا ۶.۵ را ارائه دهند.

سخن پایانی

بی تردید شما نیز از مزایای بیشمار تحصیل در آلمان اطلاع دارید. زندگی در کشوری با اقتصاد باثبات، بازار کاری عالی، آموزش‌های استثنایی و مدارک عالیه برای هر کسی دست یافتنی خواهد بود. آلمان تمامی این ویژگی‌های فوق العاده را به صورت یک جا در خود دارد و خوشبختانه سالیانه مهاجران زیادی را به عنوان دانشجو می‌پذیرد. امنیت فوق العاده‌ای که این کشور برای شهروندان خود به وجود آورده است باعث می‌شود زندگی مستقل برای دانشجویان سخت نباشد. به علاوه سیستم آموزشی آلمان افرادی منظم و با سطح علمی بالا تربیت می‌کند. چرا شما از این شرایط بی نظیر بهره مند نشوید؟ با دریافت ویزای تحصیلی برای خود، به راحتی برای همسر و فرزندانتان نیز ویزای همراه دریافت کنید. آیا تمایل ندارید فرزندان شما به صورت رایگان در یکی از برترین نظام‌های آموزش و پروش جهان مشغول به تحصیل شوند؟ قطعا پاسخ شما به این سوال مثبت است. حال حتما می‌خواهید هر چه سریع‌تر بدانید آیا واجد شرایط دریافت ویزای تحصیلی این کشور هستید یا خیر. برای این کار فقط کافیست با تلفن‌های مشاورین موسسه مهاجرتی آوا تماس حاصل نمایید و باقی ماجرا را به ما بسپرید. البته مجموعه ما برای راحتی شما فرم‌هایی را در وبسایت خود طراحی کرده است که با پر کردن آن‌ها به صورت رایگان مشاوره‌های لازم را دریافت خواهید کرد. پس فرصت را غنیمت شمرده و همین حالا استارت مهاجرت به آلمان را بزنید. تا انتهای راه همراه شما خواهیم بود.

سوالات متداول

مدرک معادل آیلتس ۶ چیست؟

یکی دیگر از مدارکی که می‌تواند جایگزین آیلتس شود، تافل است. حداقل نمره قبولی در این آزمون بین ۷۵ تا ۸۰ در نظر گرقته می‌شود.

آیا پس از اتمام تحصیل، امکان کار برای فارغ التحصیلان وجود دارد؟

بله، دولت آلمان حدودا ۱۸ ماه به فارغ التحصیلان مقاطع مختلف فرصت می‌دهد تا یک شغل پیدا کرده و بتوانند ویزای کار دریافت کنند.

سطح دانشگاه‌های این کشور مورد قبول سایر کشورها قرار می‌گیرد؟

قطعا بله، آلمان دارای برترین رتبه علمی جهان بوده و دانشگاه‌های آن رنکینگ فوق العاده‌ای دارند. بنابراین مدرک این کشور در سراسر جهان از اعتبار بالایی برخوردار است.

چرا آلمان تحصیل را به صورت رایگان در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد؟

دولت آلمان به جذب نیروی مستعد و باسواد علاقه زیادی داشته و این مهم را موجب پیشرفت و رونق گرفتن صنایع مختلف کشور خود می‌داند. از این رو بودجه زیادی را به بخش آموزش و پرورش اختصاص می‌دهد.

چگونه در حین تحصیل یک شغل دانشجویی پیدا کنم؟

شما می‌توانید با مراجعه به اداره کار شهر محل تحصیل و رجوع به بخش مشاغل دانشجویی، متناسب با ساعات تحصیل خود یک شغل پیدا کنید.

آیا همسر دانشجو اجازه کار دارد؟

در صورتی که همسر فرد دانشجو ویزای همراه را دریافت کرده باشد می‌تواند به صورت تمام وقت در این کشور مشغول به کار شود.

مدت زمان مصاحبه در سفارت آلمان برای اخذ ویزای تحصیلی چقدر طول می‌کشد؟

این زمان به شرایط شما بستگی دارد ولی به طور میانگین بین ده الی پانزده دقیقه به طول می‌انجامد. در شرایطی که گپ تحصیلی داشته باشید ممکن است این زمان افزایش پیدا کند.

کدام شهرهای آلمان بیشتر میزبان دانشجوهای بین المللی هستند؟

آمارها نشان می‌دهد که شهرهای برلین، مونیخ و فرانکفورت جزو محبوب‌ترین شهرها  بین دانشجویان خارجی به حساب می‌آیند.

پس از فارغ التحصیلی و پیدا کردن کار، چه مدت زمان طول می‌کشد تا فرد اقامت دائم دریافت کند؟

به طور معمول شخص پس از سه سال متوالی کار کردن در این کشور می‌تواند برای اقامت دائم اقدام کند.

بررسی درخواست ویزای تحصیلی چقدر زمان خواهد برد؟

به طور معمول این پروسه بین چهار الی دوازده هفته به طول می‌انجامد. اما ممکن است در روزهای پرکار سفارت، مدت بررسی پرونده شما طولانی‌تر شود.